Home   Alapítvány   Egy éjszaka a csillagok között az óvodában

Egy éjszaka a csillagok között az óvodában

Nevelőtestületünk fontosnak tartja a gyermekek természettudományos ismeretinek bővítését, kíváncsiságuk, érdeklődésük felkeltését, valamint a tapasztalati úton történő ismeretszerzést. Alapítványunk segítségével a gyermeki kíváncsiságra építő projektet valósítottunk meg, amely alkalmas arra, hogy a módszertani tapasztalataink bővítése mellett jó gyakorlatként beépüljön az intézményben folyó pedagógiai munkába.

A megvalósításhoz szükséges forrást az Alapítvány a Budaörs Város Önkormányzata által budaörsi civil szervezetek támogatására kiírt pályázatán elnyert 350 000 Ft támogatásból és saját forrás felhasználásából biztosította. A “Földünket és égi környezetét óvodáskorú gyermekekkel megismertető tevékenységsorozat a Budaörsi Mákszem Óvodában” címmel benyújtott pályázatunk megvalósítása során az “Utazás a Föld körül” és “A Föld, mint bolygó” c. témahetekhez kapcsolódó különböző játékos, kézműves és szemléltető foglalkozásokat, papírszínház előadást valósítottunk meg.

A kéthetes projekt kiemelt és egyben záró eseménye volt az iskolába készülő nagycsoportosok részére szervezett csillagászati tematikájú sátorozós éjszaka az óvodában. A „csillagászat éjszaka” a motorizált naprendszer megfigyelésével kezdődött. Nagy sikere volt a gyermekek körében a projekthét során közösen készített „rakéta célbadobós” versenynek, lekötötte őket a csillagképes társasjáték, amelyhez egymással vetélkedő csapatokat alkottunk. Jó volt látni arcukon az önfeledt játék örömét és a verseny izgalmát. Nagy örömmel fedezték fel a „meteor alagutat”, kipróbálhatták, hogy milyen lehetne a Holdon lépegetni az oda készített rugós tornalapon egyensúlyozva és két tornabot között mentve a „csillagokat a becsapódástól”.

Nagy élmény volt a gyermekek számára az udvaron játszható „óriás bolygós” memória játék, valamint a” bolygós gyorsasági” verseny. A „bolygós gyorsasági” versenyhez a papírtányérokra ragasztott bolygókat kellett minél gyorsabban, és ügyesebben feltekerni.

A játéktól kicsit elfáradva és nagyon megéhezve az udvaron megterített asztaloknál fogyaszthatták el a „Nap méretű” pizzákat, melyeket a DaCaterina étterem ajánlott fel. Ezt követően egy mesébe ágyazottan ismerkedhettek meg a kikészített fossziliákkal. A szobaplanetárium kivetített képei segítségével megismerhették a gyermekek a saját születési csillagjegyüket. Ezeket a csillagképeket előzőleg elkészítettük fluoreszkáló csillagok felhasználásával fekete kartonpapírra is és elrejtettük az óvoda udvarán lévő bokrokon, fákon, ahová egy csillagösvény vezetett amit csillogó kövek felhasználásával alakítottunk ki. A csillagösvény felfedezéséhez előkerülhettek az gyermekek által otthonról hozott zseblámpák. A gyermekek nagy izgalommal keresték a sötétben a zseblámpájukkal a csillagösvény köveit és az elrejtett csillagjegyeiket. Külön öröm volt számukra megkeresni, megtalálni majd beazonosítani a saját csillagjegyüket melyet a szoba planetárium segítségével előzőleg már láthattak. A megtalált csillagjegyeiket másnap a „csillagászati éjszaka” végén minden gyermek haza is vihette. Az elemlámpás csillagjegy keresés fáradalmait, csillag formájú nutellás, barackízes és kakaós palacsintákkal „pihentük ki”. A palacsintázást követően már elég sötét lett ahhoz, hogy kipróbálhassuk a csillagászati távcsövünket, mellyel kíváncsian fürkészhettük az égboltot.

Az est másik fénypontja a papír színházi előadás volt. „A medve és a Hold” c. mesét meggyújtott mécsesek hangulatos fényénél kíváncsian hallgatták a gyermekek Ezt követően az est egyik legizgalmasabb része következett, a sátrukba való bebújás. A sok élmény hatására azt tapasztaltuk, hogy a gyermekek nehezen csendesedtek el, sokáig hallottuk a sátrakból kiszűrődő csicsergésüket.

Másnap reggel a késői lefekvés ellenére viszonylag hamar ébredtek és boldogan üdvözölték társaikat és bennünket. A frissen sült kakaós csiga és citromos tea elfogyasztása után szabad játékkal és beszélgetéssel töltöttük az időt a szülők megérkezéséig. Nagy örömmel töltött el bennünket a gyermekek élménybeszámolója, melyből kiderült számunkra mely játékok, tevékenységek hagytak kitörölhetetlen nyomot bennük.